SPOR I – Klimatilpasning

På klimatilpasningssporet skal vi høre og tale om naturinspirerede løsninger ift. arealanvendelse og som strategi i klimatilpasning.

Vi er sammen med Spor D Spildevand gået sammen om at høre om og drøfte, hvordan lykkes vi med en god dialog med borgerne, når der er store forandringer på vej?

Der er også mulighed for at tage med på ekskursion til LAR-landsbyen Nordenskov, og deltagerne får en unik mulighed for at opleve, hvordan byen har genopfundet sine villaveje og skabt en helt ny måde at anvende vejarealer på.

Endelig bliver der i dette spor mulighed for at dykke ned i, hvordan vi rent praktisk kan anvende AI, når vi løser vores opgaver.

SPOR I – Klimatilpasning

Tirsdag d. 13. maj

Kl. 13.30 – 15.00

Ingeniørkunst, biodiversitet og værdier – Sammen om naturens løsninger på fremtidens udfordringer?

Hvordan kan vi bruge naturen selv til at beskytte os mod klimaforandringer? Denne session sætter fokus på løsninger, der både gavner miljøet og samfundet.

  • Hvilke værdier styrer vores valg? Handler det om penge, politik eller en bæredygtig fremtid?
    V/ Ole Rasmussen, provst, Ikast-Brande Provsti

  • Kom med til kysterne (i tankerne), hvor stenrev, strandenge og horisontale diger kan bremse havets kræfter.
    V/ Ole Fryd, professor, Københavns Universitet

  • En vigtig balance: Kan vi klimatilpasse uden at skade den beskyttede natur? Gennem inspirerende eksempler og nye perspektiver giver sessionen indsigt i, hvordan naturen selv kan være nøglen til vores fremtidige beskyttelse.
    V/ Annette Baattrup-Pedersen, seniorforsker, Aarhus Universitet

Kl. 15.45 – 17.15

Samskabelse som fremtidens borgerinddragelse

På Natur & Miljøs anden session dykker vi ned i, hvordan borgerinddragelse og samskabelse kan være en uvurderlig og nødvendig metode i Vollsmose, hvor 80 nationaliteter bor side om side.

VandCenter Syd fortæller, hvordan de vil arbejde med overfladevandshåndtering og samtidig forbedre livskvaliteten for det mangfoldige samfund i området. Vi dykker også ned i, hvordan Skive Kommune under Projekt Speak har arbejdet med samskabelse i klimalandsbyer – og ikke mindst prøver at overføre den viden fra klimaforebyggelse til klimatilpasning og håndtering af vand.

  • Borgerinddragelse i praksis: Hør, hvordan ny metode til inddragelse af borgere kan bidrage til succesfuld overfladevandshåndtering.
  • Samskabelse og Livskvalitet: Hør, hvordan samarbejde med borgerne ikke kun løser miljømæssige udfordringer, men også løfter livskvaliteten for alle involverede.

Gå ikke glip af denne inspirerende session, som vil bestå af oplæg kombineret med debat, hvor vi udforsker, hvordan vi kan samskabe om de bedste løsninger.

  • VandCenter Syd vil fortælle om, hvordan de igennem projektet WATER arbejder med en ny tilgang til borgerinddragelse og samskabelse i Vollsmose.Vollsmose er et stort multikulturelt område i Odense, som skal igennem en større fornyelse og forandring – herunder også en større omlægning af håndteringen af spildevand.
    V/ Hysen Hoti, kommunikationsmedarbejder og Merete Hvid Dalnæs, projektleder, VandCenter Syd
  • Speak Up. Jens Ullrich vil fortælle om, hvordan man i Skive har arbejdet med samskabelse og borgerinddragelse i klimalandsbyer under projektet Speak Up. Resultaterne har primært været på det klimaforebyggende område, men Jens give sin vinkling af, hvordan processerne kan tages med i samskabelsen om håndtering af vand.
    V/ Jens Ullrich, phd, VIA University College

Sessionen er tværfaglig med Spor D Spildevand

Onsdag d. 14. maj

Kl. 09.00-10.30

Ekskursion til LAR-landsbyen Nordenskov

På denne spændende ekskursion til LAR-landsbyen Nordenskov får deltagerne en unik mulighed for at opleve, hvordan byen har genopfundet sine villaveje og skabt en helt ny måde at anvende vejarealer på. Jens Dicksen Jensen fra arbejdsgruppen leder os rundt i byen og deler historien om det visionære projekt, der har sat Nordenskov på landkortet som en pioner inden for bæredygtig regnvandshåndtering.

Under rundvisningen får deltagerne indblik i de mange sidegevinster, som projektet har medført – fra øget biodiversitet og klimatilpasning til styrket fællesskab blandt borgerne. Nordenskov er blevet landskendt for sine innovative løsninger, der har gjort det muligt at afskaffe behovet for traditionelle regnvandsledninger og andre omfattende anlægsprojekter.

Det hele startede i 2013, da byens borgere gik ind i samarbejdet med Din Forsyning og Varde Kommune, med en lokal vision “Alt regnvand skulle nedsives!”

Og dette skete hele tre år før, kloaksepareringen egentlig skulle finde sted.

På turen vil vi opleve resultaterne af denne imponerende indsats, som fra 2016 til 2019 blev realiseret på hele ni villaveje. Jens vil også fortælle, hvordan samarbejdet mellem byens beboere, kommunen og Din Forsyning har været nøglen til succes.

Som kronen på værket er den sidste etape af LAR-projektet – byens gennemgående veje – netop sat i gang i marts 2025. En spændende afslutning på et banebrydende projekt, der ikke blot er en gevinst for Nordenskov, men også et forbillede for resten af landet

V/ Jens Dicksen Jensen, tidl. direktør, Teknik og Miljø, Billund Kommune

Kl. 11.00-12.30

Ekskursion til Nordenskov fortsætter

Kl. 13.30 – 15.00:

Praktisk brug af kunstig intelligens

– Oplev fremtidens myndighedsarbejde med AI

Er du klar til at revolutionere din tilgang til klimatilpasning og spildevandshåndtering? Under femte session præsenterer vi, hvordan AI kan transformere dit arbejde som myndighed. Dyk ned i konkrete eksempler, metoder og løsninger, der allerede gør en forskel i dag.

  • Høringssvar og AI: Se, hvordan AI effektivt kan behandle høringssvar og lette din arbejdsbyrde.
  • Teknologier og Trends: Bliv opdateret på de nyeste AI-teknologier og få et kig ind i fremtidens trends, der vil forme vores arbejde.
  • AI og Klimatilpasning: Oplev, hvordan AI sammen med machine learning kan anvendes i arbejdet med klimatilpasning. Vi viser, hvordan AI præcist forudsiger vandstanden i Gudenåen op til 72 timer frem, samt hvordan det anvendes til at spore fejlkoblinger i afløbssystemer baseret på radardata.

Mød eksperterne: Oplægsholderne Ulrik Minet fra PeopleNet og David Jensen fra EnviDan vil dele deres indsigt og erfaringer. Efter deres oplæg vil der være mulighed for at tale med dem og øvrige deltagere ved caféborde, faciliteret af Lis Nowak fra Odense Kommune.

Gå ikke glip af denne unikke mulighed for at blive inspireret og få indsigt i, hvordan AI kan optimere og forbedre dit daglige arbejde.

Denne session er tværfaglig med Spor D Spildevand

Medvirkende