SPOR F – Virksomheder
Mens den grønne trepart er under indfasning, sker der samtidig væsentlige tiltag på industrimiljøområdet, både for at sikre det nære miljø og for at sikre fremdrift i den grønne omstilling.
Centrale elementer er reduktion i CO2-emission, en mere effektiv udnyttelse af ressourcer og energi, mindre spildproduktion samt øget genanvendelse.
Vi sætter blandt andet fokus på følgende områder:
- Industri, klima, grøn omstilling, miljøregulering og energiomlægning – der er sidste nyt og perspektiver fra Klimarådet, Energistyrelsen og KTC
- Miljøsagsbehandling og miljøvurdering af VE-anlæg og PtX- anlæg
- Det styrkede affaldstilsyn og klassificering af affald
- Cirkulær økonomi, urban mining, materialeanalyser, nedklassificering af byggeaffald. Den kommende reviderede restproduktbekendtgørelse
- Nyt IE-direktiv, implementering af MCP og nye vejledninger fra Miljøstyrelsen.
Der vil under sessionerne blive rig mulighed for dialog og debat.

SPOR F – Virksomheder
Tirsdag d. 13. maj
Kl. 13.30 – 15.00
Industri, klima, grøn omstilling, miljøregulering og energiomlægning – sidste nyt og perspektiver
Både i industrien og i energisektoren pågår der i øjeblikket en væsentlig omstilling, med henblik på at DK kan leve op til sine nationale og internationale forpligtelser på klimaområdet og generelt som led i den grønne omstilling. Derudover er der samtidigt store krav til at sikre en fortsat høj beskyttelse af det ydre miljø.
Klimarådet følger udviklingen på klimaindsatsen i DK, og giver anbefalinger til regeringen – og herunder i form statusrapporter – senest statusrapport 2025.
Klimarådet udgør således en væsentlig aktør med henblik på, at DK forfølger de fastsatte målsætninger på klimaområdet.
Energistyrelsen har det overordnede ansvar for en sikker og grøn energiforsyning, der er til at betale. Et ansvar, som indebærer afvejning af vanskelige hensyn til miljø, priser, sikkerhed, internationalt samarbejde og naboer. Styrelsen bidrager til at komme i mål med et grønt energisystem, der tilgodeser de fleste og rækker generationer ud i fremtiden.
KTC – Kommunal Teknisk Chefforening indgår i tæt samarbejde med KL, der repræsenterer de danske kommuner. KTC bistår KL med henblik på at fremme den grønne omstilling. Kommunerne sidder lokalt med nøglen til at løse mange af de udfordringer den grønne omstilling vil støde på. Både som myndighed på en lang række områder, herunder som planmyndighed og som miljømyndighed, men også i kraft af kommunernes nærhed til borgere og virksomheder.
Under denne session vil Klimarådet, Energistyrelsen og KTC orientere om sidste nyt og perspektiver, og herunder væsentlige initiativer i relation til industri- og energiområdet.
Kl. 15.45 – 17.15
Miljøsagsbehandling, planlægning og miljøvurdering af store VE- og PtX-anlæg
Solar Park Kassø ApS er en af Danmarks første storskala PtX-anlæg, som er ejet af European Energy. Men myndighedsbehandlingen kan være fyldt med mange udfordringer, som stiller store krav til myndighederne.
Produktionen på PtX-anlæg kræver store mængder energi, som oftest er vedvarende energi som vindmøller og solceller samt det nyeste skud på stammen; batterilagringsanlæg.
Mange store VE-anlæg, som skal supplere med energi, er ikke omfattet af krav om miljøgodkendelse. Hvilke udfordringer kan det give os som kommunale sagsbehandlere? Hvilke miljøudfordringer ser vi?
Kan man gennem samarbejde på tværs af myndigheder og virksomheder sikre, at borgere føler sig hørt, og processerne ikke stoppes af blandt andet lokal modstand?
I Miljøstyrelsen miljøsagsbehandler og miljøvurderer man de største PtX-anlæg og har derfor stor erfaring med dette. Kommunerne miljøsagsbehandler lignende men mindre PtX-anlæg; brint fremstillet ved elektrolyse (jf. listepunkt 4.2 a) ii). Hvilken erfaring kan deles herfra?
- Oplæg fra European Energy om deres projekter med kombinationer af batteri, solceller og vindmøller samt Solar Park Kassø ApS
V/ Mathias Aarup Berg, Head of Regulatory Affairs Communication, European Energy
- Aabenraa Kommune har erfaring med lokalplanlægning af store anlæg, blandt andet solceller og af Solar Park Kassø ApS
V/ Jette Henningsen, erhvervskonsulent og Nikolai Hjerrild Moestrup, ingeniør, Aabenraa Kommune
- Miljøstyrelsen fortæller om miljøvurdering og godkendelsesprocessen ved PtX-anlæg, herunder risikosagsbehandling, med en vinkel til blandt andet batterilagring og samarbejde med lokale myndigheder
V/ Lene Stubgaard, kemiingeniør, Miljøstyrelsen
Onsdag d. 14. maj
Kl. 09.00 – 10.30
Det styrkede affaldstilsyn – samarbejde mellem myndigheder
Vi ser på det styrkede affaldstilsyn i praksis, og hvordan modtagekontrollen på forbrændingsanlæg varetages af Miljøstyrelsen. Vi dykker også ned i, hvordan ADS-data kan være med til at styrke både det administrative og fysiske affaldstilsyn. Hvad kan Miljøstyrelsen og kommunerne gøre for at optimere data i ADS? Indsatsen med affaldstilsyn vil nemlig kræve en løbende dialog mellem myndighederne.
Sessionen sætter også fokus på klassificering af affald fremover. Sessionen omhandler ligeledes visioner for det fremtidige samarbejde mellem Miljøstyrelsen og kommunerne, både med hensyn til SAT og klassificering af affald.
Emnet er relevant for tilsynsområdet på virksomheder, for både kommuner og MST-virksomheder.
- Styrket affaldstilsyn i kommunerne med fokus på det fysiske tilsyn og efterfølgende håndhævelser
V/ Karin Vibeke Storkholm, funktionsleder Affald & Data, Miljøstyrelsen
- Klassificering af affald fremover – og herunder det fremtidige samarbejde mellem MST og kommunerne
V/ Charlotte Moosdorf, kontorchef for Affald & Data, Miljøstyrelsen
- KL’s refleksioner over det styrkede affaldstilsyn samt klassificering af affald, og vision for det fremtidige samarbejde mellem Miljøstyrelsen og kommunerne
V/ Julie Appelqvist, konsulent, KL
Denne session er tværfaglig med Spor J, Affald
Kl. 11.00 – 12.30
Genanvendelse i den Cirkulære økonomi – urban mining, materialeanalyser, nedklassificering og revision af restproduktbekendtgørelsen
Vi skal blive bedre til at genanvende – men hvad betyder det i praksis for vores daglige arbejdsgange, rutiner og vaner?
I stigende grad genanvendes byggematerialer fra nedrevne bygninger i nybyggeri. Hvordan undgår vi, at forurenede materialer indgår i nybyggeri? Skal der være krav til materialeanalyser inden genanvendelse i større byggerier?
Er nedklassificering af byggematerialer en fortynding af et reelt problem, eller er det en smart løsning til nyttiggørelse?
Revision af restproduktbekendtgørelse.
Med det ”nye” politiske og samfundsmæssige fokus på genanvendelse og cirkulær økonomi vil der være risiko for, at vi skaber tidslommer med miljøfremmede stoffer.
Denne session er tværfaglig med Spor J, Affald
Kl. 13.30 – 15.00:
Ny regulering på industrimiljøområdet – nyt IE-direktiv – implementering af MCP og nye vejledninger fra Miljøstyrelsen
Miljøstyrelsen har udgivet ny Luftvejledning og ny B-værdivejledning. Disse vejledninger er centrale i regulering og begrænsning af luftforurening fra virksomheder.
De væsentligste ændringer vil blive gennemgået og herunder betydning for kommende regulering.
For mange mellemstore fyringsanlæg omfattet af MCP bekendtgørelsen (mellemstore fyr) er de nye regler nu for alvor trådt i kraft pr. 1.1.2025.
Kommunerne fører tilsyn med, at anlæggene lever op til kravene. Under sessionen vil der blive givet et overblik over særlige opmærksomhedspunkter i relation til kommunernes tilsyn med MCP anlæg.
Det reviderede direktiv om industrielle emissioner (IED) er nu vedtaget, hvilket skaber nye rammer og krav til de omfattede virksomheder.
Hvordan er den endelige revision af direktivet endt med at se ud? Hvilken indflydelse vil det reviderede IE-direktiv have på fremtidens BAT-konklusioner?
Hvilke følgevirkninger bliver der i relation til godkendelsesbekendtgørelsen mv.
V/ Anne Jensen, Miljøstyrelsen
Medvirkende
Karin Vibeke Storkholm
Funktionsleder Affald & Data, Miljøstyrelsen
Mathias Aarup Berg
Head of Regulatory Affairs Communication, European Energy