SPOR D – Spildevand

Natur & Miljø handler i år om at skabe synergi mellem lokale initiativer og nationale strategier. Vi skal alle bidrage til at skabe helhedsorienterede løsninger i fællesskabet om den fremtidige forvaltning af Danmarks arealer.

Spildevandssporet dykker ned i flere aktuelle emner, som alle har til hensigt at bidrage til vores hverdag – enten i form af ny viden, nemmere processer, eller en hjælpende AI-hånd.

Vi kommer således omkring både håndtering af terrænnært grundvand samt inddragelse af borgere og virksomheder i klimatilpasningsprojekter.

Vi går i dybden med, hvordan man kan se regnvandshåndtering og planlægning i et større perspektiv. Gennem strategisk brug af miljøvurderingsprocessen kan man komme potentielle udfordringer i forkøbet forud for planer og projekter.

Til slut skal vi snuse til noget helt nyt og meget aktuelt – nemlig praktisk brug af kunstig intelligens i vores hverdag. Hvordan kan vi benytte os af AI i vores daglige myndighedsarbejde?

Sessionerne kommer dermed omkring både nationale strategier, mulighed for lokal forankring af projekter, helhedsorienteret planlægning samt inddragelse af de nye værktøjer, som den moderne IT-teknologi stiller til rådighed.

Som altid er spildevand et meget tværfagligt emne, og de fleste spildevandssagsbehandlere er derfor sammen om at forvalte Danmarks arealer med andre faggrupper. I år afholder vi sessioner med både Vandløbssporet, Klimatilpasningssporet og Planlægningssporet.

SPOR D – Spildevand

Tirsdag d. 14. maj

Kl. 13.30 – 15.00

Den tredje ledning?

– Om højtstående grundvand, kommende lovgivning og alternative løsninger

Sessionen tager udgangspunkt i en af tidens store udfordringer – højtstående terrænnært grundvand, hvor omdrejningspunktet er muligheder og ikke begrænsninger.

Vi kommer omkring rammerne for den kommende lovgivning, alternativer til ”den tredje ledning” samt konkrete eksempler på løsninger og projekter.

  • Forsyningspligt for terrænnært grundvand – lovgivning og regulering
    V/ Marie Bockhahn, specialistadvokat, Horten
  • Med udgangspunkt i Danva og KLs inspirationskatalog fremlægges konkrete eksempler på alternative løsninger til håndtering af terrænnært grundvand.
    V/ Peter Duus, chefrådgiver for klimatilpasning og byudvikling, WSP

Kl. 15.45 – 17.15

Samskabelse som fremtidens borgerinddragelse

På Natur & Miljøs anden session dykker vi ned i, hvordan borgerinddragelse og samskabelse kan være en uvurderlig og nødvendig metode i Vollsmose, hvor 80 nationaliteter bor side om side.

VandCenter Syd fortæller, hvordan de vil arbejde med overfladevandshåndtering og samtidig forbedre livskvaliteten for det mangfoldige samfund i området. Vi dykker også ned i, hvordan Skive Kommune under Projekt Speak har arbejdet med samskabelse i klimalandsbyer – og ikke mindst prøver at overføre den viden fra klimaforebyggelse til klimatilpasning og håndtering af vand.

  • Borgerinddragelse i praksis: Hør, hvordan ny metode til inddragelse af borgere kan bidrage til succesfuld overfladevandshåndtering.
  • Samskabelse og Livskvalitet: Hør, hvordan samarbejde med borgerne ikke kun løser miljømæssige udfordringer, men også løfter livskvaliteten for alle involverede.

Eksperter og Projekter: Merete Hvid Dalnæs og Hysen Hoti fra VandCenter Syd vil dele deres viden fra EU-projektet WATER. Jens Ullrich vil præsentere erfaringer fra Interreg Projekt Speak Up i Skive.

Gå ikke glip af denne inspirerende session, som vil bestå af oplæg kombineret med debat, hvor vi udforsker, hvordan vi kan samskabe om de bedste løsninger.

  • VandCenter Syd vil fortælle om, hvordan de igennem projektet WATER arbejder med en ny tilgang til borgerinddragelse og samskabelse i Vollsmose.Vollsmose er et stort multikulturelt område i Odense, som skal igennem en større fornyelse og forandring – herunder også en større omlægning af håndteringen af spildevand.
    V/ Hysen Hoti, kommunikationsmedarbejder og Merete Hvid Dalnæs, projektleder, VandCenter Syd
  • Speak Up. Jens Ullrich vil fortælle om, hvordan man i Skive har arbejdet med samskabelse og borgerinddragelse i klimalandsbyer under projektet Speak Up. Resultaterne har primært været på det klimaforebyggende område, men Jens give sin vinkling af, hvordan processerne kan tages med i samskabelsen om håndtering af vand.
    V/ Jens Ullrich, phd, VIA University College

Sessionen er tværfaglig med Spor I, Klimatilpasning

Onsdag d. 14. maj

Kl. 09.00 – 10.30

Strategisk og bæredygtig byudvikling – Ekskursion rundt i Billund by – med tre nedslag

Her skal vi ud at opleve, hvordan der er arbejdet med klimatilpasning ved fritlæggelse af Billund bæk, vandhåndtering, natur, by fortætning og rekreativ værdi i forbindelse med planlægning.

Fælles med sporene Vandløb og Planlægning

Nedslag 1
Biodiversitet i Billund
En ny levende og bæredygtig bydel i Billund C, med bl.a. åbningen af den tidligere rørlagte bæk igennem byen. Som en del af et 20.000 m2 stort areal med boliger, butikker, cafeer, bypladser og legende oaser, etableres en ny landskabelig og grøn korridor igennem byen. Med masser af biodiversitet, summende insekter, fisk, oddere og et væld af fugle skabes et grønt byrum for alle. Projektet hænger sammen med byens nye bydel og skaber små hjerterum, solskinspladser, nærhed til vandet og cafepladser på byens bedste placering. Området kobler både de lokale, byens handlende og byens mange turister. Åbningen af bækken er etableret med unikke stibroer, legende inventar og en playline, der binder hele området sammen.

Nedslag 2
Billund By – Fra lokal by til internationalt vækstcenter
En langsigtet vision for en bys udvikling er et stærkt greb, der inspirerer. Det er ikke regler, detailplanlægning og kommunal planlægning, der alene kan få ting til at ske.

Nedslag 3
Travbyen – en ny bæredygtig bydel
Travbyen bliver en blandet bydel med ca. 550 boliger, små lokale butikker, plads til kreative erhverv, sport og bevægelse, daginstitution og et fælleshus, hvor beboerne kan mødes og dyrke fællesskabet.

Kl. 11.00-12.30

Helhedsorienteret regnvandshåndtering og planlægning

Med udgangspunkt i regnvandshåndtering og de projekter, vi har set tidligere på dagen, bliver vi ført igennem en helhedsorienteret tilgang til planlægning, med miljøvurderingsloven som udgangspunkt.

Der opstår løbende nye problemstillinger, og gamle kendinge vender tilbage i takt med, at klagenævnspraksis ændres. Oplægsholderne vil forsøge at give et indblik i, hvordan en velgennemført miljøvurdering, der kommer hele vejen rundt ved vedtagelser af planer eller projekter, kan hjælpe med at opnå et bedre grundlag for den efterfølgende myndighedsbehandling. Ved en grundig proces vil det i vid udstrækning være muligt at identificere problemerne på forkant og i flere tilfælde også løse dem. Det er både i forhold til udledningstilladelser, men også for alle de øvrige tilladelser, der kan være nødvendige i forbindelse med bl.a. udledning af regnvand.

Casper og Rasmus fra Niras vil præsentere grundlaget for en velgennemført miljøvurderingsproces. De er begge erfarne indenfor området, og er både opdateret på nyeste viden og klagenævnsafgørelser, samtidig med at de hele tiden har øje for helheden.
V/ Casper Katborg og Rasmus Hejlskov Olsen, NIRAS

Denne session er tværfaglig med Spor G Planlægning

Kl. 13.30 – 15.00:

Praktisk brug af kunstig intelligens

– Oplev fremtidens myndighedsarbejde med AI

Er du klar til at revolutionere din tilgang til klimatilpasning og spildevandshåndtering? Under femte session præsenterer vi, hvordan AI kan transformere dit arbejde som myndighed. Dyk ned i konkrete eksempler, metoder og løsninger, der allerede gør en forskel i dag.

  • Høringssvar og AI: Se, hvordan AI effektivt kan behandle høringssvar og lette din arbejdsbyrde.
  • Teknologier og Trends: Bliv opdateret på de nyeste AI-teknologier og få et kig ind i fremtidens trends, der vil forme vores arbejde.
  • AI og Klimatilpasning: Oplev, hvordan AI sammen med machine learning kan anvendes i arbejdet med klimatilpasning. Vi viser, hvordan AI præcist forudsiger vandstanden i Gudenåen op til 72 timer frem, samt hvordan det anvendes til at spore fejlkoblinger i afløbssystemer baseret på radardata.

Mød eksperterne: Oplægsholderne Ulrik Minet fra PeopleNet og David Jensen fra EnviDan vil dele deres indsigt og erfaringer. Efter deres oplæg vil der være mulighed for at tale med dem og øvrige deltagere ved caféborde, faciliteret af Lis Nowak fra Odense Kommune.

Gå ikke glip af denne unikke mulighed for at blive inspireret og få indsigt i, hvordan AI kan optimere og forbedre dit daglige arbejde.

Denne session er tværfaglig med Spor I Klimatilpasning

Medvirkende