SPOR E – Landbrug
Landbruget er som arealforvalter dybt involveret og påvirket af aftalen om den grønne trepart.
Vi vil på landbrugssporet sætte fokus på, hvordan større projekter forvaltes på en måde, hvor alle parter kan se sig selv og føler sig hørt.
Vi har fokus på multifunktionel anvendelse af arealerne, og hvordan vi får lavet en omlægningsplan, der giver mening hele vejen rundt.
Derudover ser vi på måling af kvælstof fra marker, der kan danne grundlag for den nye arealregulering samt for udtagningsgrundlaget, pyrolyse som et værktøj for landmanden og slutteligt, hvordan man som lodsejer kan have en indtjening på nogle af de jorde, der ikke er dyrkningsegnede i dag og i fremtiden.

SPOR E – Landbrug
Tirsdag d. 13. maj
Kl. 13.30 – 15.00
Hvad kommer efter omlægningsplanerne?
Hvordan bliver den grønne trepartsaftale reelt et historisk vingesus?
Aftalen om Et Grønt Danmark blev lanceret som en historisk aftale. Nu skal aftalen udmøntes i 23 omlægningsplaner. Rammeaftalen for kommunernes opgave i omlægningsindsatsen angiver på den ene side en snævert defineret og teknisk øvelse med hovedfokus på kvælstof. På den anden side er der formuleret ønsker om at tænke i helheder.
På sessionen sætter vi fokus på, hvordan omlægningsplanerne kan levere den nødvendige kvælstofindsats på en måde, som bliver en katalysator for multifunktionelle, vedkommende og lokalt forankrede natur- og skovprojekter med flere bundlinjer end kvælstofreduktion.
Oplev oplæg fra Helga Grønnegaard, projektchef, Urland samt Henrik Vejre, professor, Københavns Universitet
Sessionen er tværfaglig med Spor G Planlægning og Spor H Natur
Kl. 15.45 – 17.15
Multifunktionel planlægning for landbrugsarealer i forbindelse med grøn trepart
Omlægningsplanerne kan blive en anledning for kommunerne til at skabe en større logik i vores landskaber – både som dyrkningslandskaber, som bosteder og som natur. Opfyldelsen af de mange, presserende samfundsbehov giver samtidigt landbruget mulighed for at indtage en vifte af roller i udviklingen af moderne og attraktive landdistrikter, dels som producent, dels som areal- og naturforvalter. Det samlede forandringsbillede skal ikke være en luftig vision men kobles tæt sammen med virkemidlerne til udmøntning af ”den grønne trepart”.
Sessionen byder på inspiration; fra de store landskabstræk til de landmænd, der skal forsyne lokalområdet med sunde fødevarer, bæredygtig grøn biomasse, store naturoplevelser og har en vigtig nøgle til at (gen)skabe forbundethed mellem vores landskaber og lokalområder.
Hør Helga Grønnegaard, Kim Qvist og Martin Bjork Christensen fortælle om Haderslev Fjord, hvor planer for etablering af store vindmøller er indgangen til et helhedsblik på fjordlandets potentialer for landbrug, energiforsyning og blågrønne forbindelser. Samt om Nørreådalen, hvor frygten for oversvømmede landbrugsarealer skal afløses af udviklingsspor på nye, dyrkningssikre arealer med produktion til fødevarer og lokal biomasseforsyning.
Onsdag d. 14. maj
Kl. 09.00-10.30
Kvælstoffets vej fra mark til fjord – hvor skal der sættes ind
Om projekt “Sund Vejle Fjord”. Oplandsanalyse med konkrete målinger af kvælstof og fosfor i deloplande til at lokalisere udvaskning og danne vidensgrundlag for indsatserne. Det videre forløb med projektet Vork Naturland om potentialer og indsatser.:
Fokus på kvælstoffets vej og hvortil det udvaskes.
- Oplandsanalyse ud fra konkrete måledata til at identificere udvaskning baseret på prøvetagning og resultater – til vidensgrundlag for nyt projekt
V/ Hanne Fogh Winther, biolog og projektleder, Vejle Kommune
- Baggrund og tankerne bag projekt Vork Naturland, et 1200 hektar stort helhedsprojekt – Det videre forløb
V/ Malene Steen Simonsen, projektleder, Vejle Kommune
Kl. 11.00-12.30
Pyrolyseanlæg – Potentiale, drift og myndighedshåndtering
Vi har samlet et panel af eksperter, der vil dele deres erfaringer og indsigt i pyrolyseteknologien. Knud Tybirk, Senior Innovation Manager hos Food & Bio Cluster Denmark, vil give os indsigt i branchens potentialer og udfordringer. Landmand Thomas Kjær vil fortælle om sin praktiske erfaring med investering og drift af et pyrolyseanlæg, mens Bodil U. Jørgensen, sagsbehandler fra Hjørring Kommune, vil præsentere processen for godkendelse af pyrolyseanlæg og overvejelser om relevante vilkår for pyrolyseanlæg.
- Initiativer på pyrolyseområdet herunder potentialer og udfordringer
V/ Knud Tybirk, ph.d., senior innovation manager, Food & Bio Cluster Denmark
- Drift og baggrund for investering i Frich Pyrolyseanlægget
V/ Thomas Kjær, Vrejlev Bioenergi
- Processen for godkendelse af pyrolyseanlæg og de regulatoriske overvejelser
V/ Bodil Ulbjerg Jørgensen, miljømedarbejder, Hjørring Kommune
Kl. 13.30 – 15.00
Effektiv udnyttelse af arealer og udfordringer efter udtagning
Vi ser på, hvordan lodsejere kan lave en forretning ud af rollen som naturforvaltere i udtagningsprojekter.
Der vil både være fokus på muligheder og benspænd for landmanden.
- Life IP Natureman – landmanden som naturforvalter
V/ Per Egge Rasmussen, biolog, Vesthimmerlands Kommune
- Høst af biomasse på lavbundsjord som en del af trepartsløsningen. Erfaringer fra projekt Høsttek.
V/ Knud Tybirk, ph.d., senior innovation manager, Food & Bio Cluster Denmark
- Virkemidler, dilemmaer, økonomi, hvordan får vi det til at ske? Set fra landmandens synsvinkel
V/ Mads Lægdsgaard Madsen, specialkonsulent, SEGES
Medvirkende
Knud Tybirk
Senior Innovation Manager, Food & Bio Cluster Denmark
Sussanne Bigum Mortensen
Landbrugs- sagsbehandler, Sønderborg Kommune