SPOR B – Vandløb
Den forestående grønne arealomlægning rummer (måske) en ny mulighed for at samtænke indsatserne for reduktion af udledninger af kvælstof og kuldioxid med afhjælpning af biodiversitetskrisen.
På Natur og Miljøs vandløbsspor sætter vi derfor fokus på de muligheder, som arealomlægningsplanerne kan give os, til at komme i mål med vandplanernes vandløbsindsatser. Vi ser også på mulighederne for at bremse biodiversitetskrisen ved at få etableret ådalene som dele af store sammenhængende naturområder.
På den sidste session kaster vi et kritisk blik på virkemidlerne til målopfyldelse i aftalen om et grønt Danmark. Her inddrages den nyeste viden om mulige negative konsekvenser af oversvømmede arealer. Målet er at gøre alle, der arbejder med vådområder mv., opmærksomme på den nuværende viden og nogle af de mulige utilsigtede konsekvenser ved at oversvømme arealer i forbindelse med kulstof- og kvælstofprojekter – og blive lidt klogere på alt det, vi ikke ved endnu!

SPOR B – Vandløb
Tirsdag d. 13. maj
kl. 13.30 – 15.00
De lokale treparter og omlægningsindsatsen
De 23 lokale treparter er en central del i udarbejdelsen af omlægningsplanerne og implementering af omlægningsindsatsen.
Hvordan har de grebet opgaven med udarbejdelse af omlægningsplanerne og inddragelse af interessenter an? Vi tager temperaturen på dagen. Status og viden på nuværende tidspunkt.
Vi forventer følgende oplægsholdere på denne session:
- Ministeriet for Grøn Trepart fortæller om status og viden på nuværende tidspunkt.
- KL fortæller om status og viden på nuværende tidspunkt.
V/ Gunilla Ørbech, specialkonsulent, KL
- Vejen Kommune fortæller om arbejdet i deres lokale trepart Vadehavet
V/ Sally Jane Huntingford, leder af Natur og Miljø, Vejen Kommune
Kl. 15.45 – 17.15
Genetablering af våde ådale – Hvad får vi af nye muligheder for naturgenopretning?
Hvilke nye muligheder kan de nye ordninger give os for at lave større/bedre/mere sammenhængende naturgenopretning? Hvordan skal det i så fald gribes an?
Onsdag d. 14. maj
Kl. 09.00 – 10.30
Strategisk og bæredygtig byudvikling – Ekskursion rundt i Billund by – med tre nedslag
Her skal vi ud at opleve, hvordan der er arbejdet med klimatilpasning ved fritlæggelse af Billund bæk, vandhåndtering, natur, by fortætning og rekreativ værdi i forbindelse med planlægning.
Fælles med sporene Spildevand og Planlægning
Nedslag 1
Biodiversitet i Billund
En ny levende og bæredygtig bydel i Billund C, med bl.a. åbningen af den tidligere rørlagte bæk igennem byen. Som en del af et 20.000 m2 stort areal med boliger, butikker, cafeer, bypladser og legende oaser, etableres en ny landskabelig og grøn korridor igennem byen. Med masser af biodiversitet, summende insekter, fisk, oddere og et væld af fugle skabes et grønt byrum for alle. Projektet hænger sammen med byens nye bydel og skaber små hjerterum, solskinspladser, nærhed til vandet og cafepladser på byens bedste placering. Området kobler både de lokale, byens handlende og byens mange turister. Åbningen af bækken er etableret med unikke stibroer, legende inventar og en playline, der binder hele området sammen.
Nedslag 2
Billund By – Fra lokal by til internationalt vækstcenter
En langsigtet vision for en bys udvikling er et stærkt greb, der inspirerer. Det er ikke regler, detailplanlægning og kommunal planlægning, der alene kan få ting til at ske.
Nedslag 3
Travbyen – en ny bæredygtig bydel
Travbyen bliver en blandet bydel med ca. 550 boliger, små lokale butikker, plads til kreative erhverv, sport og bevægelse, daginstitution og et fælleshus, hvor beboerne kan mødes og dyrke fællesskabet.
Kl. 11.00 – 13.00
Vådområdeprojekt og vandløbsrestaurering
Ekskursion til Søgård Bæk (vådområde-projekt) herfra videre til tidligere Krogager Dambrug nedlæggelse af to stemmeværker, gensnoning over dambrugsarealet, etablering af gydebanker m.v.
Vi spiser den medbragte frokost i det fri. Ekskursionen starter og slutter ved hotellet.
Medbring meget gerne praktisk tøj (efter vejret) og fodtøj, der er egnet til at færdes i en mose (anbefaling om gummistøvler/vandtætte støvler). Af hensyn til bussen/chaufføren, anbefales det at medbringe skiftesko, så vi ikke slæber mudder med ind i bussen.
Kl. 13.30 – 15.00
Genetablering af ådale – virker det?/faldgruber?
Skaber de nye genetablerede nye problemstillinger i form af iltsvind og frigivelse af klimagasser? Virker vores virkemidler, eller skulle vi skulle vi give naturlige processer mere tid og plads?
- Er det muligt aktivt at gøre noget, eller skal vi i virkeligheden bare give vandløbene langt mere tid og plads, end vi gør i dag? Oplægget vil være baseret på den nuværende viden om tilstanden af smådyr i danske vandløb samt hvad vi måske kan forvente af fremtiden for de danske vandløb.
V/ Kim Pless-Schmidt, biolog, AkvaKim
- Iltsvindsproblematik
V/ Bjarke Dehli, biolog, DTU Aqua
- Virkemidler og tidsperspektivet
V/ Emil Dietz Fuglsang, projektleder, Limfjordsrådet
Medvirkende
Sally Jane Huntingford
Leder af Natur og Miljø, Vejen Kommune